Românii, dezinformați când vine vorba de reciclare: ce se va întâmpla la ministerul Mediului
Reciclarea deșeurilor în România este la un nivel infim spre inexistent, iar o fundație încearcă să remedieze această situație printr-o manifestare la ministerul Mediului.
În Marea Britanie, de exemplu, în fiecare zi se colectează un anumit tip de gunoi. Luni se strânge plastic, marți se colectează sticla, miercuri, deșeurile pe bază de hârtie și tot așa. În România, găsești cu greu pubele diferențiate pentru plastic, sticlă și hârtie, iar foarte mulți oameni nu prea înțeleg cum să le folosească sau, pur și simplu, nu sunt convinși de utilitatea lor.
Problema, conform comunității Declic, ține de dezinformare. Românii nu sunt informați în legătură cu beneficiile reciclării și a procesului din spate. În acest sens, pe parcursul zilei de astăzi, membrii organizației au programat o acțiune în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Scopul este obținerea unui spot de interes public pentru reciclare.
Ideea din spatele proiectului este a atrage atenția asupra lipsei crunte de implicarea a autorităților române în informarea populației, cu referire la colectarea separată a deșeurilor. În acest sens, peste 10 000 de membri ai comunităţii Declic cer Ministerului Mediului să producă un spot video şi audio privind importanţa reciclării. Ulterior, își doresc ca acela să fie propus Consiliului Naţional al Audio-Vizualului, cu scopul de a fi difuzat la radio şi tv în regim de mesaj de interes public, pe o perioadă îndelungată de timp. Solicitările Declic au fost formulate în petiţia Reciclare: vrem spot de interes public.
La evenimentul din fața ministerului va fi și un televizor pe care vor rula clipuri despre reciclare, cu accent pe colectarea separată a deșeurilor. „Unul dintre motivele pentru care suntem pe penultimul loc în UE la reciclare este implicarea scăzută a cetăţenilor în acest proces. Pentru mulţi cetăţeni din România, televizorul şi radioul sunt principalele medii de informare. La fel cum mulţi dintre noi ştim pe de rost fraza „Consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii”, ar trebui să ştim şi că galben este pentru deşeuri din plastic/metal, albastru este pentru hârtie/carton şi verde e pentru sticlă”, declară Ana Racheleanu, reprezentantă Declic.